Opettajille: Useimmin kysytyt kysymykset

Lohkot

Kurssialueeltani on kadonnut lohkoja. Missä ne ovat, ja saanko ne takaisin näkyviin?
Moodlessa on käytössä lohkojen telakointitoiminto, jonka avulla käyttäjä voi kiinnittää eli telakoida lohkoja kurssialueen vasemman reunan sivupalkkiin. Telakointi tapahtuu klikkaamalla lohkon otsikkopalkissa olevaa pientä nuolenkärkeä. Telakoidun lohkon otsikko näkyy sivupalkissa aivan kurssialueen vasemmassa reunassa. Tarkista, näkyykö kadonnutta lohkoa siellä.

Telakoidun lohkon voi palauttaa takaisin paikalleen seuraavasti: Vie hiiri telakoidun lohkon otsikkopalkin päälle, niin lohko avautuu esiin. Kun klikkaat nuolenkärkeä lohkon otsikkopalkissa, lohko irtautuu telakasta ja palaa takaisin paikalleen (ks. kuva).

Lohkon irrottaminen telakasta

Voit telakoida lohkoja alueen vasempaan reunaan, jos haluat osioita muokatessasi enemmän työskentelytilaa. Telakointi on aina käyttäjäkohtaista: jos opettaja telakoi lohkoja omassa näkymässään, se ei vaikuta opiskelijoiden näkymään, vaan opiskelijat näkevät lohkot normaalisti.

 

Voivatko opiskelijat tehdä merkintöjä alueen kalenteriin muiden nähtäväksi?
Opiskelija voi laittaa kalenterimerkintöjä vain itselleen. Muut opiskelijat tai opettaja eivät näe näitä merkintöjä. Tätä asetusta ei voi muuttaa. Vain opettaja voi laittaa merkintöjä koko ryhmän nähtäväksi.Haluaisin lisätä alueelle lisää lohkoja. Mistä teen sen?
Moodle -alueella voi ottaa käyttöön erilaisia kurssin hallinnointiin ja tiedottamiseen liittyviä ja kurssilla toimimista helpottavia lohkoja. Uudella kurssialueella on valmiina vain muutamia lohkoja, mutta lisää lohkoja saat Lohkot -valikosta, joka ilmestyy näkyviin kurssialueen vasempaan alareunaan muokkaustilan ollessa päällä. Valikon kautta voit ottaa käyttöön ne lohkot, joita kurssillasi ei vielä ole käytössä. Huomioi myös, että joitakin lohkoja voi olla samalla kurssialueella käytössä useita.

Voit muokata kurssialueen näkymää siirtelemällä lohkojen paikkaa. Kun muokkaustila on päällä, voit "raahata" lohkoa ylös- tai alaspäin sivulla tai kurssialueen reunasta toiseen. Muokkaustilassa voit poistaa tarpeettomat lohkot. Ne siirtyvät tällöin Lohkot -valikkoon, josta ne voi myöhemmin ottaa uudestaan käyttöön. Lohkoja voi myös piilottaa opiskelijoiden näkyvistä ja ottaa tarvittaessa jälleen näkyviin.

Pääset poistamaan ja piilottamaan lohkoja, kun muokkaustilan ollessa päällä klikkaat muokkauskuvaketta lohkon otsikkopalkista. Avautuu valikko, josta löytyvät poistamis- ja piilotustoiminnot, samoin lohkon muokkaustoiminnot (ks. kuva).

Lohkon muokkaustoiminnot

Piilottamasi lohkot saat uudestaan esiin klikkaamalla samaa muokkauskuvaketta lohkon otsikkopalkissa. Avautuvassa valikossa on nyt Näytä lohko... -toiminto, jota klikkaamalla saat lohkon uudestaan opiskelijoiden näkyviin.

Huomioi myös lohkon otsikkopalkin oikean reunan pieni miinusmerkkikuvake, josta sekä opettaja että opiskelija voivat tiivistää lohkoja omassa näkymässään. Tällöin lohkon sisältö katoaa näkyvistä, mutta otsikkopalkki jää näkyviin, ja miinusmerkin tilalle vaihtuneesta plusmerkkikuvakkeesta lohkon saa jälleen näkyviin kokonaisuudessaan. Tämä lohkojen tiivistäminen on kuitenkin aina käyttäjäkohtaista: jos opettaja tiivistää lohkoja omassa näkymässään, se ei vaikuta opiskelijoiden näkymään. Opiskelijat näkevät lohkot normaalisti, elleivät he itse tiivistä niitä omassa näkymässään.