Opettajille: Useimmin kysytyt kysymykset

Aineistot, tiedostot

Paljonko Moodleen on mahdollista tuoda tiedostoja? Tiedoston ison koon vuoksi avaaminen kestää opiskelijoilla kauan?
Asetukset-lohkon Muokkaa asetuksia -kohdassa määritellään kurssille tuotavien tiedostojen suurin sallittu koko. Tämä koskee siis yksittäisten tiedostojen kokoa. Tämä asetus koskee myös opiskelijoiden liitetiedostoja, joskin jokaisella keskustelualueella on erikseen asetus liitetiedostojen koosta.

Isojen tiedostojen, kuten kuvia sisältävän PowerPoint-tiedoston, aukeaminen voi kestää kauan. Tämä tuo ongelmia myös tulostamiseen. Ratkaisuna on tiedostokoon pienentäminen, esim. muuttamalla tiedosto pdf-tiedostoksi. Tiedoston koko on tällöin pienempi ja kalvot voisi asetella esim. monta kalvoa samalle sivulle, jolloin tulostus olisi helpompaa. Kannattaa myös miettiä, mitkä tiedostot kannattaa tuoda Moodleen ja mitkä julkaista muualla ja vain linkittää Moodleen.Kannattaako teksti kirjoittaa suoraan Moodleen vai voiko tekstin kopioida muualta?
Kirjoitettaessa pitkää tekstiä Moodleen, esim. pidempää, pohdiskelevaa viestiä keskustelualueelle tai verkkoteksti -tyyppistä tehtävää tai wikiä, teksti on hyvä kirjoittaa ensin toisessa ohjelmassa, jossa sitä voi välillä tallentaa, ja sitten tuoda Moodleen kopioi-liitä -toiminnolla. Moodlessa ei ole mahdollisuutta tehdä välitallennuksia kirjoitettaessa, joten esim. selaimen kaatuminen kesken kirjoittamisen aiheuttaa tekstin häviämisen.

Joskus saattaa myös käydä niin, että Wordissa kirjoitettu teksti ei Moodlen editoriin kopioituna näy kokonaan tai siinä on joitakin Wordin muotoiluista johtuvia kummallisuuksia. Moodlen editorissa on olemassa toiminto, jolla tekstistä voi puhdistaa Wordin muotoiluja.

Liitä Wordistä -painike Moodlen editorissa
 
Helpompi tapa voi kuitenkin olla, että kirjoittaa tekstin muistiossa (eli notepadissa), jossa siihen ei tule automaattisia muotoiluja, ja kopioi sen sieltä Moodleen. Tekstin voi sitten muotoilla Moodlen editorissa. Jos Wordissa kirjoittaminen tuntuu luontevammalta, teksti kannattaa kopioida Wordista ensin muistioon ja sitten muistiosta Moodlen editoriin, jotta voi välttää muotoilujen aiheuttamat ongelmat.