Opettajille: Useimmin kysytyt kysymykset

Yleistietoa

Miten saan tyhjän Moodle-alueen?
Voit tilata tyhjän alueen Learning2:n etusivulta (https://learning2.uta.fi) löytyvällä kurssitilauslomakkeella. Ilmoita lomakkeessa mikäli haluat, että jonkin vanhan Moodle-alueesi sisällöt kopioidaan uudelle alueelle.

Jos kurssillasi on käytössä sähköinen ilmoittautuminen ja haluat, että kurssille hyväksytyt opiskelijat siirtyvät alueelle automaattisesti, tilaa alue OPSIn kautta. (ks. ohje OPSI-yhteydestä).


Mistä saan tukea Moodle-alueen rakentamisen?
Jos et ole aluetta ennen rakentanut, niin saat halutessasi henkilökohtaista ohjausta sen rakentamiseen. Autamme opettajia rakentamaan alueen ihan alusta loppuun asti, mikäli tarpeen. Voit sopia tukihenkilön kanssa tapaamisen, jossa voimme yhdessä suunnitella aluetta toiveidesi mukaan ja antaa vinkkejä toteutuksesta ja eri työkalujen soveltumisesta toiveisiisi. Voimme neuvoa myös puhelimessa ja sähköpostilla. Yksin ei siis tyhjän Moodle-alueen kanssa tarvitse puuhailla, vaan maksutonta, henkilökohtaista tukeamme kannattaa hyödyntää.

Tukihenkilöt: Suvi Junes, suvi.junes@uta.fi, p. 040 190 1711, Pauliina Munter, pauliina.munter@uta.fi, p. 050 318 7375. Myös osoitteeseen asiakaspalvelu.tiha@uta.fi voi lähettää Moodleen liittyviä kysymyksiä ja tukipyyntöjä.

Ohjeita Moodlen käyttöön löydät Learning2:n etusivulta https://learning2.uta.fi.


Mistä löydän ohjeet opiskelijalle?
Opiskelijan ohjeet on myös julkaistu Learning2:n etusivulla.


Miten kirjaudun Moodleen? Mistä saa tunnukset?
Kirjaudu sisään etusivun oikeasta yläkulmasta (Kirjaudu/Login).
Avautuvalla sivulla näet kolme kirjautumistapaa:

  1. Jos sinulla on Tampereen yliopiston peruspalvelutunnus, kirjaudu tunnuksellasi ja siihen liittyvällä salasanalla kohdassa Single Sign-On with UTA Account.
  2. Jos sinulla ei ole Tampereen yliopiston tunnusta, mutta jonkin toisen korkeakoulun tunnus, voit kirjautua Tampereen yliopiston Moodleen oman korkeakoulusi tunnuksella. Käytä kirjautumiseen kohtaa haka - Login with Other University Account. Valitse valikosta oma korkeakoulusi ja kirjaudu omalla tunnuksellasi.
  3. Jos sinulle on toimitettu jokin muu tunnus Moodleen kirjautumista varten, käytä kirjautumiseen kohtaa Login with Moodle Account.

Kirjautumisen jälkeen palaudut takaisin etusivulle. Kun haluat poistua Moodlesta, muista kirjautua ulos napsauttamalla oikean yläkulman "Kirjaudu ulos" -painiketta ja sulkea selain.

Kurssilla on osallistujia muista yliopistoista/korkeakouluista. Tarvitaanko tunnuksia?
On käytössä ns. HAKA-kirjautuminen, joka toimii siten, että myös muiden yliopistojen/korkeakoulujen käyttäjät pääsevät kirjautumaan palveluun suoraan omien organisaatioidensa tunnuksilla. Haka on Suomen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteinen käyttäjäntunnistusjärjestelmä, johon liittyneiden korkeakoulujen henkilökunta ja opiskelijat pääsevät oman korkeakoulunsa käyttäjätunnuksella myös muiden järjestelmässä mukana olevien korkeakoulujen palveluihin. Tampereen yliopiston Moodleen voivat siis kirjautua oman korkeakoulunsa tunnuksella henkilöt, joiden oma korkeakoulu on mukana Haka-luottamusverkostossa.

Voit tarkistaa Hakassa mukana olevat organisaatiot, kun ennen Moodleen kirjautumistasi painat Haka-painiketta Moodlen etusivulta. Jos opiskelijasi tai yhteistyökumppanisi ovat jostakin valikossa näkyvästä korkeakoulusta, sinun ei tarvitse tilata heille erillisiä käyttäjätunnuksia Moodleen.
Jos henkilöllä ei ole Tampereen yliopiston tunnusta tai Haka-yhteistyöverkostoon kuuluvan organisaation käyttäjätunnusta, voidaan hänelle luoda erillinen Moodle-tunnus. Ota tällöin yhteyttä osoitteeseen asiakaspalvelu.tiha@uta.fi.

Kurssialueen elinkaari? Voinko poistaa vanhat opiskelijat ja jatkaa samalla alueella uusien opiskelijoiden kanssa?

Moodle-alueiden kohdalla suosituksena on, että uuden opiskelijaryhmän kanssa aloitettaisiin aina uudella alueella. Opetusteknologiapalveluiden väki kopioi vanhan alueen sisällöt uudelle alueelle, jos opettaja niin haluaa, joten samansisältöistä aluetta ei tarvitse rakentaa uudelleen. Kopioinnin pyynnöt ja muut Moodle-asiat voi lähettää osoitteeseen asiakaspalvelu.tiha@uta.fi.

Opiskelijoiden suorituksia voi näin ollen säilyttää vanhalla alueella tarvittavat puoli vuotta, eikä opiskelijoita tarvitse poistaa alueelta uuden ryhmän tieltä. Vanha alue on hyvä sulkea, jos opiskelijoiden ei ole enää tarvetta päästä alueelle. Alue suljetaan Asetukset-lohkon "Muokkaa asetuksia" -kohdasta. Valitse "Näytetään opiskelijoille: Piilota".

Uusia Moodle-alueita voi tilata Learning2:n etusivulta löytyvällä tilauslomakkeella. Lomakkeella tilatuille alueille opiskelijat pääsevät joko opettajan poimimina tai käyttämällä opettajan alueelle määrittelemää avainta.

HUOM! Lomakkeella tilattuja alueita ei voi yhdistää sähköiseen ilmoittautumiseen. Jos halutaan että opintojaksolle NettiOpsun kautta ilmoittautuneet ja hyväksytyt opiskelijat siirtyvät alueelle automaattisesti, on alue tilattava OPSIn kautta.

Kun OPSIin on merkitty, että opintojaksolle halutaan Moodle-alue, niin alue syntyy seuraavana yönä. Vastuuopettajalle lähetetään viesti alueen syntymisestä. Tähän viestiin kehotetaan vastaamaan, mikäli opettaja haluaa tyhjälle alueelle kopion jostain vanhan kurssialueensa sisällöistä.